piątek, 20 sierpnia 2021

Kaczka pieczona z figami w syropie


Kaczka pieczona z figami, bardzo prosty przepis, kaczka „sama” się piecze.

 

  • Kaczka,

  • sól,

  • 6 goździków,

  • słoik fig w syropie,



Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka.

Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu.

Kaczkę przeciąć na pół wzdłuż mostka.

Goździki zemleć.

Kaczkę oprószyć solą i goździkami z obu stron.

Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia.

Na nim ułożyć figi odsączone z syropu, na figach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry.

Wstawić do zimnego piekarnika.

Włączyć piekarnik na 120 stopni.

Po godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go.

Kaczkę z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do słoiczka, przyda się na przykład do smażenia.

Polać kaczkę syropem z fig.
Piec jeszcze około godziny, co jakiś czas polewając ją wytworzonym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz