Jarzynka z rzodkiewek, rzodkiewki duszone są świetnym dodatkiem do dań mięsnych i nie tylko.
Duszone rzodkiewki z książki Książka kucharska Idy Plucińskiej z 1927 roku.
Tak przygotowane rzodkiewki są bardzo delikatne i smaczne.
Jak pisała Ida Plucińska: „Jest to najsmaczniejsza i najdelikatniejsza jarzyna.”
250 g rzodkiewek,
2 łyżki masła,
1/4 – 1/2 mąki pszennej,
sól,
cukier,
Rzodkiewki pokroić w plasterki lub zapałki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie wylać wodę.
Rzodkiewki włożyć do garnka i wlać zimną wodę, tak aby nie do końca przykryła rzodkiewki.
Dodać łyżkę masła i gotować.
Gdy rzodkiewka będzie miękka dodać szczyptę cukru i osolić do smaku.
Na patelni lekko zrumienić mąkę, dodać masło, zamieszać. Przelać masło do rzodkiewki, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz