wtorek, 26 lutego 2013

Kotlety schabowe



Czasem mamy ochotę na zwykłego schabowego. Jak schabowy to musi być smażony na maśle, żadnym oleju (może powinien być smażony na smalcu, czy tłuszczu gęsim). A do tego ziemniaki purée oczywiście z masłem i śmietaną… tak, wiem niezdrowe, tuczące… ale smaczne :)  Do tego sałata ze śmietaną, rzodkiewką, ogórkiem….
Ot, taki zwykły kotlet. Oczywiście może być z kostką, ale taki bez kostki też jest dobry.
Skusi się ktoś?

  • 4 kotlety schabowe,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta (około 80 gram),
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz,
  • smalec do smażenia.
Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. 
Jajka rozmącić w głębokim talerzu. 
Bułkę wysypać na duży talerz. 
Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. 
Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. 
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (smalec powinien być, ale ja lubię kotlety schabowe tłuszczu gęsim lub na maśle, zwykłym maśle) z obu stron na rumiano.

1 komentarz:

  1. Ja się skuszę na kotlet z kostką!
    Wszystko pyszne.
    I masełko,śmietana obowiązkowe.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń