wtorek, 26 lutego 2013

Kotlety schabowe




Czasem mamy ochotę na zwykłego schabowego. Jak schabowy to musi być smażony na maśle, żadnym oleju. A do tego ziemniaki purée oczywiście z masłem i śmietaną… tak, wiem niezdrowe, tuczące… ale smaczne :).  Do tego sałata ze śmietaną, rzodkiewką, ogórkiem….
Ot, taki zwykły kotlet. Oczywiście może być z kostką, ale taki bez kostki też jest dobry.
Skusi się ktoś?
  • 4 kotlety schabowe,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta (około 80 gram),
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia.
Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (niby smalec powinien być, może być masło klarowane, ale ja lubię kotlety schabowe na maśle, zwykłym maśle) z obu stron na rumiano.

1 komentarz:

  1. Ja się skuszę na kotlet z kostką!
    Wszystko pyszne.
    I masełko,śmietana obowiązkowe.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń