wtorek, 26 lutego 2013

Kotlety schabowe



Czasem mamy ochotę na zwykłego schabowego. Jak schabowy to musi być smażony na smalcu, żadnym oleju (powinien być smażony na smalcu, czy tłuszczu gęsim, może być na maśle). A do tego ziemniaki purée oczywiście z masłem i śmietaną… tak, wiem niezdrowe, tuczące… ale smaczne :), albo ziemniaki tłuczone.  
Do tego sałata ze śmietaną, rzodkiewką, ogórkiem….
Ot, taki zwykły kotlet. Oczywiście może być z kostką, ale taki bez kostki też jest dobry.
Skusi się ktoś?

Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. 
Jajka rozmącić w głębokim talerzu. 
Bułkę wysypać na duży talerz. 
Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. 
Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. 
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (smalec powinien być, ale ja lubię kotlety schabowe na tłuszczu gęsim lub na maśle, zwykłym maśle) z obu stron na rumiano.


  • 4 kotlety schabowe,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta (około 80 g),
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz,
  • smalec do smażenia.
  • 1 komentarz:

    1. Ja się skuszę na kotlet z kostką!
      Wszystko pyszne.
      I masełko,śmietana obowiązkowe.
      Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń