piątek, 19 kwietnia 2013

Gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem




  • Opakowanie ciasta filo,
  • 800 gram świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • parmezan tarty – 12 łyżeczek,
  • oliwa
Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek, wrzucić szpinak, posolić, dodać gałkę muszkatołową. Chwilę dusić mieszając tak, aby liście szpinaku lekko „zwiędły”.
Metalową foremkę do muffinek wysmarować oliwą. Płaty ciasta zwijać w "gniazdka", wkładać w zagłębienia foremek. W środek wkładać szpinak, Całość smarować oliwą, posypać serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.



Kumala Intulo White
Do lekkiej przekąski jaką są gniazdka z ciasta filo nadziewane szpinakiem polecam „wino z jaszczurką” czyli południowo afrykańskie wino Kumala Intulo White.
Wino charakteryzuje się delikatną, słomkową barwą z seledynowymi refleksami, świeżym cytrusowym aromatem, z wyraźną nutą ananasa i przyjemnym posmakiem. Idealne do letnich przekąsek, potraw z grilla lub aperitif.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win.



1 komentarz: