piątek, 19 kwietnia 2013

Gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem



  • Opakowanie ciasta filo,
  • 800 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • parmezan tarty – 12 łyżeczek,
  • oliwa
Szpinak umyć, osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek, wrzucić szpinak, posolić, dodać gałkę muszkatołową. Chwilę dusić mieszając tak, aby liście szpinaku lekko „zwiędły”.
Metalową foremkę do muffinek wysmarować oliwą. Płaty ciasta zwijać w "gniazdka", wkładać w zagłębienia foremek. W środek wkładać szpinak, Całość smarować oliwą, posypać serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.




1 komentarz: