wtorek, 23 kwietnia 2013

Dzień Malbeka po raz drugi w Warszawie - World Malbec Day 2013




Malbec jest szczepem francuskim. Jeszcze w osiemnastym wieku był jedną z głównych odmian bordoskich. Z czasem jednak tracił na znaczeniu. Obecnie w Europie jest praktycznie nieuprawiany.
Swoje drugie (chyba lepsze) życie rozpoczął w XIX wieku w Argentynie. Szczególnie upodobał sobie region Mendoza i stamtąd pochodzą najlepsze wina tego szczepu.
Tu znalazł bardzo dobre warunki do życia. Winogrona mające bardzo cienką skórkę w Europie narażone były na zarażenia grzybami i atakami szkodników. W Argentynie w związku ze zdecydowanie mniejszymi opadami (winorośle podlewa się kanałowo) zagrożenia są dużo mniejsze.
Stał się również argentyńskim hitem ekspertowym. W 2011 roku wyeksportowano 100 milionów butelek. Miłośnicy tego wina mają okazję świętować, co roku w trakcie światowego dnia malbeca, który przypada 17 kwietnia. W tym roku po raz trzeci w 60 miastach na całym świecie i po raz drugi w Polsce.
My świętowaliśmy w nowej warszawskiej restauracji Winosfera.


Gości powitali Pani Ambasador Argentyny Patricia Salas, Karol Działoszyński z Winosfery i Wojciech Bońkowski – redaktor naczelny Winicjatywy.
W trakcie spotkania mieliśmy szanse wybierać ulubionego malbeca. Głosami zgromadzonych ulubionymi malbecami zostały: Cuvelier Los Andes 2007 (importer: Mielżyński), przed Malbec Pietro Marini 2010 z Bodega El Tránsito (poszukuje importera w Polsce) i kolejnym winem od Mielżyńskiego: Lagarde Henry Grand Guarda No. 1 2008.


W losowaniu nagród wśród uczestników głosowania mi przypadła w udziale butelka oczywiście Malbeca – Luigi Bosca D.O.C 2009, Winoreca.
Wino zostało wypite :)
Miało piękny intensywnie fioletowy kolor. Pachniało wiśniami, śliwkami, truskawkami. Na podniebieniu wyczuwaliśmy czarne jagody, śliwki i tytoń. Na finiszu nuty dębu, wanilii ( 14 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu) oraz maliny i jeżyny. Taniny były łagodne i krągłe.
Było to bardzo smaczne wino. Zostało wypite do befsztyka.

Argentyński malbec jest winem o pięknym czerwono rubinowym kolorze, aksamitnym a jednoczenie żywym i żwawym. Zazwyczaj bywa skoncentrowany. Smakuje owocami: śliwką, wiśniami, jeżynami. Gdy zdarzy mu się poleżeć w beczce zyskuje nuty czekolady i wanilii.
Pierwszym skojarzeniem kulinarnym z Malbekiem jest to, do czego pija się go w jego obecnej ojczyźnie, czyli z wołowiną. Polędwica wołowa (koniecznie rasy mięsnej) i malbec to połączenie doskonałe.
Malbec młody, prosty najlepiej będzie smakował z mięsem pieczonym najprościej – sól, pieprz i koniec.
Malbec nieco starszy, który poleżał już sobie w beczce (dojrzał) będzie lepiej pasował do mięs z sosami.


W trakcie imprezy mieliśmy okazję spróbować 12 win podczas degustacji komentowanej prowadzonej przez Pan Wojciecha Bońkowskiego oraz kolejnych kilkudziesięciu podczas spotkań z ich polskimi importerami.


Finca La Linda Malbec Rose 2012 (Mendoza), Winoreca.
Ciekawy malbec bo różowy. Kolor różowy z wyraźną nutą fioletu. Bukiet niezbyt aromatyczny. W smaku nuty truskawek, wiśni, czereśni. Wino świeże i delikatne. Przyjemne w piciu. Pasuje do potraw z ryb oraz do delikatnego białego mięsa.

Portillo Malbec 2011 (Mendoza), City Wine.
Pochodzi z dużej ( 2000 hektarów) winnicy uprawa na wysokości ponad 1100 metrów nad poziomem morza. Kolor intensywny czerwono – purpurowy. W nosie aromaty śliwki i jeżyny. W ustach dojrzałe czarne owoce.


Finca El Origen Reserva Malbec ( Mendoza), Centrum Wina.
Kolor ciemnoczerwony z fioletowymi refleksami.
Winogrona uprawiane były na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza. Wyczuwalne nuty śliwek, jagód, truskawek. Przez 9 miesięcy leżakowało w dębowych beczkach. Taniny łagodne krągłe. W końcówce lekko cierpkie.

Vinalba Malbec Syrah ( 20 %) 2010 ( Patagonia ), Vininova
Typowy codzienny Malbec. Winnica położona w chłodniejszym regionie Patagonia. Dzięki dodatkowi szczepu Syrah wino zyskało nuty pieprzne, korzenne. Kolor głęboki intensywnie rubinowy z fioletowymi odcieniami.
Aromat czereśni, lukrecji i fiołków. Dobra struktura. Wino pełne bogate z przyjemnym finiszem.


Carinae Malbec 2011 ( Mendoza), Estancia del Vino.
Wyczuwalne nuty późnego zbioru. Nuty powidłowe, śliwkowe. Miękkie, atłasowy jedwabisty smak, garbniki łagodne.


Pietro Marini Malbec, Bodega El Transito 2010 ( Cafayate , Salta), De Los Andes .
Wino pochodzi z regionu Salta około 1000 km na północ od Mendozy. Temperatury są tam wyższe, uprawa odbywa się na wysokości około 1300 metrów nad poziomem morza.
Kolor intensywnie rubinowy. Nos intensywny owocowy z nutami kwiatowymi. Wyczuwalne suszone zioła , eukaliptus oraz suszone pomidory. Usta świeże łagodne, przyjazne. Dobra kwasowość. Taniny słodkie krągłe.


Kaiken Malbec Reserva 2010 ( Mendoza) imp. Sommelier Dystrybucja
Klasyczny Malbec. Kolor głęboki wpadający w fiolet. 8 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu. Nos łagodny z nutami dojrzałych owoców , tytoniu i toffi.
W ustach owoce jagód, czekolada, wanilia. Duża koncentracja. Finisz łagodny i miękki. Garbniki mięsiste i soczyste.


Las Perdices Reserva Malbec 2010 ( Agrelo, Mendoza ), Podkowa Wine Depot.
Intensywny purpurowy kolor.
Aromaty czerwonych owoców, malina wraz z nutami wanilii i kawy dostarczonej przez  roczne leżakowanie w beczce (50 % dąb francuski, 50 % dąb amerykański).  Miękkie na podniebieniu, zrównoważone, z nutami śliwek, wiśni, czerwonych owoców, fiołków, czekolady i kawy. Nieco za słodkie, syropowate. Miękkie i dojrzałe taniny.



Catena Malbec 2010 ( Mendoza ), Casa de Vinhos.
Dominują aromaty jeżyn , czarnej porzeczki, subtelnej wanilii, pieprzne przyprawy. Zrównoważone ale mocne, jędrne, obfite i ostre taniny z orzeźwiającą kwasowością na finiszu.


Cavia  Reserve Malbec 2007 ( Mendoza) , Winosfera.
Wino to ma już 6 lat i chyba jest to ostatni moment na jego wypicie.
Nie ma już tej świeżości, jest lekko utlenione. Nie dominuje w nim jak w poprzednich świeży owoc. Wyczuwalne nuty beczkowe. Dość cierpkie z wysoką kwasowością.


Humberto Canale Old Vineyard Malbec 2010 ( Patagonia ), Winosfera
Wino pochodzi ze starej winnicy. Kolor to głęboka czerwień z fioletowymi refleksami. Dominują delikatne aromaty śliwek oraz czekolady i wanilii dostarczone przez  12 miesięczne leżakowanie w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.

Zuccardi Q, Familia Zuccardi 2010( Mendoza ), Dobrewino.pl/Wine Direct.
Kolor głęboka czerwień z granatowymi refleksami. 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Nos złożony intensywny z dobrze wyczuwalnymi aromatami jeżyn, czarnej porzeczki, czekolady, tytoniu, suszonych fig, skóry i azjatyckich przypraw. W ustach miękkie i jedwabiste. Słodkie miękkie taniny i długi finisz.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza