piątek, 5 kwietnia 2013

Krem buraczany z nutą rozmarynu i kremem malinowym





Krem buraczany:
  • 1,2 kg buraków,
  • 3 marchewki,
  • 1-2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • cebula,
  • liść laurowy,
  • 5 goździków,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • 4 jagody ziela angielskiego,
  • garść świeżego rozmarynu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sok z ½ cytryny,
  • 400 ml kwasu buraczanego,
  • 1 ziemniak,
  • sól,
  • miód wielokwiatowy do smaku,
  • 2-3 łyżki masła.
Mus malinowy:
  • 700 gram malin mrożonych,
  • 200-250 ml śmietany kremówki.


Buraki umyć, odciąć końcówki, ułożyć na blasze, owinąć folią do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1,5 godziny – do miękkości.
Z marchewki, selera, pietruszki, cebuli z zielem, pieprzem, goździkami, listkiem i czosnkiem ugotować wywar . Potrzeba nam będzie około 1,5 litra wywaru.
Ziemniaka ugotować w mundurku, ostudzić, przetrzeć przez sito.
Upieczone buraki lekko przestudzić i obrać – ciepłe łatwiej się obierają, zmiksować. Przełożyć do garnka i zalać wywarem, dodać rozmaryn, sok z cytryny  i gotować około 20 minut. Przetrzeć przez sito, dodać kwas buraczany i ziemniaka zagotować, jeszcze raz zmiksować i przetrzeć. W razie potrzeby dolać wodę. Doprawić solą i miodem. Z miodem już nie gotować. Wmieszać 2-3 łyżki zimnego masła.


Maliny przełożyć do garnka, dodać 1-2 łyżki wody i zagotować, gotować około 15 minut. Przetrzeć przez sito, ostudzić. Do przetartych malin dodać śmietanę, włożyć do syfonu. Jeżeli nie mamy syfonu to proponuję ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z malinami.

Na dno talerza wlać krem buraczany, na niego wyciskać z syfonu mus malinowy.



3 komentarze:

  1. To jest zupa-krem? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku tak zestawionych produktów? Ale jak nie za słodkie to na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń