środa, 10 kwietnia 2013

Naleśniki piernikowe



Bardzo lubię piernik, zawsze na święta piekę go bardzo dużo. To co zostaje, a zostaje :) suszę i ścieram na „bułkę tartą”. Używam go potem do śledzi z piernikiem, jako panierkę….
Tym razem zrobiłam naleśniki.
  • 3 jajka,
  • 130 gram startego piernika,
  • 250 gram mąki pszennej,
  • 500 ml piwa jasnego,
  • 100 ml stopionego masła,
  • szczypta soli,
  • łyżka cukru pudru,
  • tłuszcz do smarowania patelni.
Do miski wsypać mąkę, piernik, wbić  jajka, wlać piwo, szczyptę soli, cukier i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste najlepiej dolać wodę mineralną gazowaną. Ciasto odstawić na pół godziny.
Smażyć naleśniki. Ja podałam z przecierem jabłkowym (oczywiście domowym) z cynamonem i polałam słodką śmietanką.


2 komentarze: