sobota, 6 kwietnia 2013

Naleśniki z serem na słodko




  • Naleśniki:
  • 400 gram mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • mleko –500 -600 ml,
  • 3 łyżki stopionego masła

  • farsz:
  • 4 żółtka,
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 500 gram sera białego,
  • 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Do miski wsypać mąkę, wbić  jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli i wszystko wymieszać  mikserem. Dodać  roztopione masło. Wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Ciasto odstawić na pół godziny.


Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony ser, utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Smażyć naleśniki. Naleśniki smarować serem i składać w „chusteczkę” – na pół i jeszcze raz na pół. Podawać ze słodkim sosem, na przykład z syropem klonowym.


4 komentarze:

  1. Tradycyjne, najlepsze. Mogłabym jeść je codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Chodzą" za mną od paru dni:) Ale będą z żółtym serem, bo nie mam białego:)

    OdpowiedzUsuń