wtorek, 30 kwietnia 2013

Sosy, dipy



  • słoiczek żurawin – 20 gram,
  • 200 ml wina czerwonego wytrawnego,
  • sok z ½ cytryny,
  • 3 - 4 łyżki chrzanu,
Wino wlać do garnka i gotując odparować połowę. Dodać żurawinę, chrzan, sok z cytryny i zagotować. Można odrobinę dosłodzić.




  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy w proszku,
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego,
  • ½ - 1 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać.






 
  • 1 długi ogórek – ok. 250 gram,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 340 gram jogurtu greckiego,
  • sól,
  • oliwa,
Tzatziki: ogórka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 15-20 minut.
Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać starty czosnek, jogurt, wymieszać, dodać oliwę 2-3 łyżki. Można dodać posiekany  świeży koperek.


  • 100 gram sera z niebieską pleśnią,
  • 100 gram serka śmietankowego,
  • 100 ml gęstej śmietany,
  • ½ łyżeczki soku cytrynowego,
  • kilka kropel sosu worcester,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 1 łyżeczka wiśniówki,
  • pęczek natki pietruszki,
Wszystkie składniki oprócz pietruszki zmiksować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.


3 komentarze:

  1. Mogę spożyć ze świeżą bułeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten z serem pleśniowym można pożerać bez niczego :) taki smaczny :)

    OdpowiedzUsuń