piątek, 12 kwietnia 2013

Żeberka teriyaki


Rodzina zażyczyła sobie żeberka teriyaki. Żeberka kupione, wszystko przygotowane i… brak marynaty teriyaki. Wychodzić z domu nie chciało się gdyż deszcz za oknem. Postanowiłam marynatę przyrządzić sama. Przepisów na marynatę do teriyaki jest tyle ile osób ją sporządza. Nie ma jednej ustalonej receptury – najważniejsze, aby był sos sojowy, alkohol (mirin) oraz coś słodzącego. Zajrzałam do spiżarni i zrobiłam marynatę po swojemu. Moja wersja wzbogacona jest sokiem z cytrusów, imbirem dla zaostrzenia oraz miodem i cukrem.


  • 1,2 kg żeberek wieprzowych,
  • pieprz z kolendrą młotkowany,
  • ostra mieszanka przypraw (Kamis),
  • marynata:
  • 50 ml soku z pomarańczy,
  • 100 ml sosu sojowego ciemnego,
  • 50 ml soku z limonki,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego.
Wszystkie składniki sosu włożyć do garnka i gotować aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Posypać pieprzem z kolendrą i ostrą mieszanka przypraw. Odstawić na ½ godziny. Ułożyć w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Dopóki temperatura się nie zmniejszy nie otwierać piekarnika. Następnie smarować żeberka marynatą co jakiś czas.
Żeberka można piec dłużej, zależy to już od nas i od tego jakie mamy mięso. Żeberkom nie szkodzi dłuższe pieczenie.
Tak przygotowane żeberka można piec na grillu, smarując marynatą co jakiś czas.
Teriyaki – pieczenie lub grillowanie mięsa lub ryb w marynacie zwanej tare. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie.


Zdjęcia kiepskiej jakości, ale trzęsły mi się ręce, gdy je robiłam. Rodzina z widelcami i nożami stała tuż za plecami…..;)

1 komentarz:

  1. I wcale się nie dziwię, że im ślinka ciekła po brodach:) Żeberka "chodzą" za mną od dłuższego czasu:)

    OdpowiedzUsuń