czwartek, 18 kwietnia 2013

Żeberka z grilla


 

Trzeba troszkę nad nimi popracować, uzbroić się w cierpliwość, ale warto :)

  • Żeberka – około 1 kilograma
  • 50 ml soku jabłkowego,
  • 50 ml wina białego
Przyprawy:
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 1 łyżeczka zmielonej gorczycy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki rozgniecionego czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
Sos barbecue:
  • 200 ml soku jabłkowego,
  • 130 ml keczupu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu worcester,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • ½ łyżeczki chili

Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, zalać winem z sokiem i odstawić na około 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Odstawić na godzinę.
W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu chwilę gotować.
Żeberka grillować na tackach do grilla, zapobiegnie to przypalaniu. Należy pamiętać, że grillujemy na żarze, nigdy na płonącym węglu (żywym ogniu).
W trakcie grillowania mięso kilkakrotnie smarujemy sosem.


6 komentarzy:

  1. Ja myślałam, że na grillowanie jeszcze za wcześnie, ale z takimi żeberkami nie ma co czekać :) PYCHA!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za żeberkami w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń