poniedziałek, 29 lipca 2013

Owocowe leniwe – leniwe z czarną porzeczką


  • 800 gram twarogu białego półtłustego,
  • 650 gram mąki pszennej,
  • 120 gram cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • 300 gram przetartej czarnej porzeczki – mogą być jagody, maliny,
  • sól,
  • mąka do formowania klusek,
  • 2-3 łyżki oleju
Twaróg rozdrobnić – nie miksować ani nie mielić, rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do kartofli. Żółtka, twaróg i przecier owocowy utrzeć. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli. Do sera dodać mąkę, cukier puder i wymieszać, następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Na stolnicę wysypaną mąką wykładać porcjami ciasto i formować wałki grubości około 1 -1,5 cm, lekko spłaszczać nożem i kroić w poprzek na kluski szerokości około 0,5 cm. Ciasto jest dosyć luźne, nie należy dodawać więcej mąki gdyż kluski będą twarde. Partiami wrzucać kluski do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Gotować pod przykryciem do wypłynięcia, odkryć garnek i gotować jeszcze minutę. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze słodką śmietaną lub polane masłem i posypane cukrem.







1 komentarz:

  1. Wyglądają apetycznie :)
    Takich owocowych leniwych jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń