piątek, 11 października 2013

Gruszki w occie



  • 3 kg twardych gruszek - konferencja,
  • 5 goździków na słoik,
  • kawałek cynamonu,
  • 1,2 litra wody,
  • 1,2 kg cukru,
  • 0,25 l octu 10%,

Gruszki, umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć gniazdo nasienne. Obrane gruszki wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym.
Zagotować wodę z cukrem. Gdy będzie się gotowała wkładać partiami gruszki i gotować 5 minut.  Następnie przekładać gruszki
do wyparzonych słoików. Do każdego dodać goździki, cynamon.
Do gotującego się syropu, w którym gotowały się gruszki wlać ocet i zagotować ( oczywiście pod przykryciem).
Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Słoje studzić odwrócone do góry dnem.
Proponuję spróbować brzoskwinie w occie :)


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, może uda mi się w tym roku je zrobić jeszcze. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym roku jest wyjątkowo dużo ładnych gruszek, warto :)

      Usuń
  2. Wspaniałe zdjęcia, super zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam śliwki w occie, tym razem zrobię również gruszki :)

    OdpowiedzUsuń