czwartek, 10 października 2013

Placki z dyni z serem


  • 400 g dyni,
  • 140 g sera białego półtłustego,
  • 40 g cebuli,
  • ostra papryczka – do smaku,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • 70 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 szczypty proszku do pieczenia,
  • olej i masło do smażenia,
Dynię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Wyjąć ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser rozgnieść widelcem, dodać do dyni.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić do miękkości na maśle. Dodać do dyni. Ostrą papryczkę posiekać, przesmażyć na resztce tłuszczu z cebuli, dodać do dyni. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jajka ubić na sztywną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę do masy dyniowej wymieszać a następnie delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami.
Na patelni rozgrzać masło z olejem i smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoto.
 zastawa z

2 komentarze:

  1. A z czym na wierzchu mogą być? Ze śmietaną czy jakimś sosem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie mogą być z sosem ( np. słodko kwaśnym...), ze śmietaną.....

      Usuń