czwartek, 5 sierpnia 2021

Morele w occie



Gruszki i śliwki w occie są bardzo popularne i lubiane, natomiast morele zdecydowanie rzadziej pojawiają się w tej wersji.

Proponuję spróbować chociaż raz spróbować morele w occie, a na pewno podbiją niejedno podniebienie.


Morele, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej.

Zagotować wodę z cukrem, dolać ocet i jeszcze raz zagotować. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zakręcić i pasteryzować 20-25 minut.

Słoje studzić odwrócone do góry dnem.






  • 3 kg twardych moreli,

  • 5 goździków na słoik,

  • kawałek cynamonu,

  • skórka z cytryny,

  • 1 litr wody,

  • 1,5 kg cukru,

  • 0,25 l octu 10%,




2 komentarze:

  1. W stu procentach się zgadzam! Nie wiem czemu morele w occie to taka rzadkość i sporo osób na nie dziwnie patrzy:P Ja je wręcz ubóstwiam i uważam, że są nawet lepsze niż dużo popularniejsze gruszki w occie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie rozumiem, po prostu nie wiedzą co tracą ;) A brzoskwinie w occie, też pyszne :)

      Usuń