poniedziałek, 24 października 2016

Kapuśniak



Kapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe. 

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1/2 pora,
  • cebula,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • 600 g żeberek wędzonych,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • szczypta cukru,
  • 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe)
Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą i gotować do miękkości żeberek. Wywar przecedzić, żeberka odłożyć. Włoszczyznę można wykorzystać do zrobienia sałatki.
Kapustę kiszoną pokroić (o ile jest zbyt kwaśna, można ją wypłukać).
Do gorącego wywaru włożyć kapustę i gotować około 10 minut.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować.
Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki, marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy i zagotować.
Można dodać suszonego grzybka razem z włoszczyzną.
Najlepszy jest następnego dnia :)


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz