poniedziałek, 10 października 2016

Konfitura śliwkowa z gruszkami

Konfitura śliwkowa bez dodatku cukru. Same owoce z orzechami.
  • 10 kg śliwek (węgierki),
  • 3,5 kg gruszek,
  • 500 g orzechów włoskich.
Owoce umyć, osuszyć.
Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Wrzucić śliwki do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie należy zapominać o mieszaniu gdyż śliwki mogą się przypalić :(
Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić w na 7 kawałków (tak mniej więcej).
Gdy śliwki puszczą sok, wrzucić gruszki. Gotować mieszając 15 minut od zagotowania.
Odstawić do ostudzenia.
Gdy ostygną, a najlepiej następnego dnia znowu zagotować. Gotować 20 minut od zagotowania.
Odstawić do ostygnięcia, a najlepiej do dnia następnego.
Zagotować, dodać orzechy i gotować 20 minut od zagotowania.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odstawić do góry dnem, do ostudzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz