środa, 5 października 2016

Konfitura z fig z pomarańczami


Figi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę.
Konfitura z fig, którą proponuję nadaje się do wędlin, serów, ale również jako dodatek do słodkiej bułki, placka drożdżowego... 
Jeżeli ktoś woli słodsze przetwory, to proponuję dodać jeszcze 200 - 300 g cukru, na samym początku. 
  • 3 kg fig,
  • 700 g cukru,
  • 2 laski cynamonu,
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
  • skórka otarta z 2 pomarańczy,
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 300 g orzechów włoskich,
Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki.
Do garnka z grubym dnem wsypać 500 g cukru, wlać sok z pomarańczy i na małym ogniu gotować aż cukier się rozpuści. Dodać imbir, skórkę pomarańczową, cynamon i zagotować. Wrzucić figi i zagotować, gotować 10 minut od zagotowania. Odstawić.
Następnego dnia zagotować figi, uważając aby się nie przypaliły i gotować 10 minut.
Odstawić do ostudzenia.
Na patelni rozpuścić cukier, wsypać orzechy i smażyć mieszając, aż wszystkie orzechy będą oblepione karmelem.
Przełożyć do garnka z gotującymi się figami. Gotować około 15 minut. Odstawić do ostudzenia.
Ponownie figi zagotować, gotować 10 minut.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odstawić do góry dnem, do ostudzenia.





2 komentarze:

  1. Dzień dobry. W przepisie podała pani 700g cukru, który później zalewa się sokiem i tak dalej...Potem trzeba stopić cukier na patelni i wsypać do niego orzechy. To jest jakiś dodatkowy cukier czy trzeba część odjąć(jaką?) z tych 700g? Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dobry, przepraszam, poprawiam.
      500 g cukru wsypać do garnka, 200 g zostawić do orzechów. Serdecznie pozdrawiam Joanna

      Usuń