poniedziałek, 3 października 2016

Pierogi z jagnięciną


Pierogi z jagnięciny niezbyt często pojawiają się na naszych stołach, a szkoda. Na pierogi nie trzeba kupować najlepszego mięsa, mogą być okrawki z łopatki i inne resztki, a jak będą tłuste, to nawet lepiej. 

  • farsz:
  • 600 g mięsa jagnięcego (łopatka, karkówka),
  • 3-4 fileciki anchois,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 7-8 łyżek oliwy,
  • łyżka listków rozmarynu,

  • ciasto:
  • 450 ml mąki,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli

Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek, rozmaryn, anchois, wrzucić mięso i smażyć mieszając, około 5 minut.
Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.

Mięso zemleć. Doprawić solą. Gdy jest zbyt suche dodać trochę oliwy lub bulionu.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać ciepłą wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć.


Najlepsze są prosto z wody, polane oliwą podgrzaną z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz