niedziela, 16 października 2016

pulpeciki wieprzowe



Pulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup.

  • 600 g mięsa wieprzowego – łopatki,
  • 200 ml bułki tartej,
  • 1 łyżka listków tymianku,
  • 4 jajka,
  • mąka do oprószenia pulpecików,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 kg pomidorów,
  • sól,
  • pieprz,
  • wędzona papryka,
  • listek laurowy,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 gałązki tymianku,

Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku, posiekany tymianek. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle, dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek, dusić do miękkości. Odstawić do przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.  Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików.
Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Każdy oprószyć mąką.
Zagotować wodę z przyprawami i solą.
Wrzucać pulpeciki na wrzącą wodę, gotować 4 minuty od zagotowania.
Pulpeciki podałam z tagliatelle.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz