czwartek, 13 października 2016

tort Piłsudskiego ? - tort z kaszy manny


Po raz pierwszy publikowany oryginalny przepis na tort z kaszy manny – przysmak? Marszałka Piłsudskiego
  • 3 pełne łyżki kaszy manny,
  • 500 ml mleka,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 ml cukru pudru,
  • 4-5 łyżeczek kakao,
  • 1 łyżka brandy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier waniliowy lub brandy waniliowe,
  • galaretka owocowa,
  • biszkopty (około 20),
  • do nasączenia:
  • 50 ml naparu z herbaty,
  • 1-2 łyżki brandy
Marszałek Józef Piłsudski 30 maja 1923 r. złożył dymisję ze stanowiska szefa Sztabu Generalnego i wycofał się z życia publicznego, przenosząc się na stałe do Sulejówka do willi "Milusin". Wcześniej, przez dwa lata spędzał w Milanówku cieplejsze okresy roku (od wiosny do wczesnej jesieni).
W 1926 Piłsudski opuścił Milanówek na zawsze zostając po raz drugi Premierem.

Piłsudski już wówczas chorował i był na diecie, w związku z tym menu nie było bardzo wyszukane. Stąd pewnie sucharki cynamonowe i landrynki były ulubionymi (dozwolonymi) słodyczami.


Ostatnio podczas wizyty w Cukierni „Babeczki”, którą odwiedziliśmy na zaproszenie MROT Mazowieckiej Regionalnej Organizacji Turystycznej i WGL Wielkiego Gościńca Litewskiego mieliśmy możliwość spróbowania


cynamonowych sucharków Piłsudskiego, które wypiekane są według przepisu z domu Piłsudskich. Przepis przekazany przez panią Annę Kramer z Muzeum Józefa Piłsudskiego, pomysłodawczynię "gościńca z podróży". Sucharki są właśnie takim gościńcem.


Degustowaliśmy również bezowe róże marszałkowej (interpretacja Cukierni „Babeczki”)
- białe, bo taki kolor lubiła pani Marszałkowa,

- przypominające kwiat róży – pani Marszałkowa lubiła róże.


Podczas rozmowy, pani Beata Nessel-Łukasik z Muzeum Józefa Piłsudskiego udostępniła mi przepis na tort z kaszy manny, który przygotowywała pani Zofia Śliwińska, przyjaciółka i sąsiadka Piłsudskich. Ponieważ obie rodziny bardzo często się spotykały u Państwa Śliwińskich i Piłsudscy często u nich jadali, Józef Piłsudski tort ten musiał jeść nie jeden raz. A ponieważ nie ma świadectw dotyczących szczegółów menu Marszałka możemy tylko domyślać się co lubił.
Przepis pochodzi z archiwum rodzinnego Barbary i Andrzeja Borodzików. Pan Andrzej jest wnukiem pani Zofii Śliwińskiej.
Przygotowałam tort dokonując kilku modyfikacji. Nie użyłam zapachów tortowych, zamiast margaryny użyłam masło, nasączyłam biszkopty naparem z herbaty z dodatkiem brandy a i do ciemnego kremu dodałam 1 łyżkę brandy, dla wzbogacenia smaku.
Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm.
Do przygotowania tortu użyłam biszkopty firmy Gurgul. Być może tort, którym zajadał się Marszałek Piłsudski był właśnie z nich przyrządzany....
Kaszę mannę ugotować w mleku (wymieszać kaszę z mlekiem i gotować, mieszając aby nie przywarła). Odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszać, aby na wierzchu nie utworzył się "kożuch".
Utrzeć masło na puszysta masę. Dalej ucierając dodawać cukier, a następnie kaszę.
Masę podzielić na pół.
Jedną warstwę utrzeć z kakao, pod koniec ucierania dodać brandy.
Drugą część utrzeć z sokiem cytrynowym i wanilią. Nie dodałam „zapachów tortowych”.
Na dnie tortownicy ciasno ułożyć biszkopty, lekko nasączyć herbatą z brandy. Na biszkopty wyłożyć ciemny krem, na nim ułożyć drugą warstwę biszkoptów, również je nasączyć. Na nie wyłożyć jasny krem. Wyrównać.
Odstawić do lodówki, aby krem zastygł.

W tym czasie przygotować galaretkę (u mnie cytrynowa), odstawić aż lekko stężeje.



Na wierzchu ciasta ułożyć galaretkę. Ciasto odstawić do lodówki na parę godzin.


Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, Dworek Milusin, od 1 września tego roku jest nieczynne z powodu generalnego remontu.
Prace mają na celu między innymi przywrócenie historycznego charakteru dworkowi, jego wnętrzom i otaczającej go zieleni. Dworek Milusin zostanie poddany rewaloryzacji połączonej z odtworzeniem wnętrza i wyposażenia.

Dworek będzie ponownie udostępniony dla zwiedzających wraz z otwarciem nowoczesnego kompleksu muzealno-edukacyjnego Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku w 2018 r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz