czwartek, 14 grudnia 2017

Bażant z pęczakiem i grzybami



Jeżeli mamy możliwość kupić bażanta dzikiego, to zdecydowanie polecam. Czasem można trafić na taką „perełkę”.

  • bażant,
  • 100 ml kaszy pęczak,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • tłuszcz gęsi lub olej,
  • kilka plasterków boczku wędzonego,
  • 100 g masła
Cebulę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem, poddusić cebulę, na tłuszczu ze szczyptą cukru i solą.
Następnie dodać pokruszone grzyby i przesmażyć.
Dodać opłukany pęczak i tymianek zamieszać, wlać 250 ml gorącej wody i gotować pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić do ostudzenia.
Bażanta umyć, oczyścić z resztek piór. Położyć na grzbiecie i naciskając złamać mostek.
Bażanta wypełnić farszem. Obłożyć boczkiem i związać sznurkiem.
Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
Przykryć plasterkami masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 2 godziny.
Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć boczek.


Podałam z topinamburem.



polecam również bażanta konfitowanego 

zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz