czwartek, 7 grudnia 2017

Kasza gryczana z grzybami



Przepis na kaszę gryczaną z grzybami zaczerpnęłam z broszury wydawnictwa Bluszcz z dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak, więc tytuł broszury zostaje tajemnicą.
Kasza hreczana z grzybami w oryginale jest bez mięsa, ale oczywiście można ją troszkę zmodyfikować dodając boczek wędzony. W obu wersjach jest pyszna jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięsa.
  • 500 g kaszy gryczanej,
  • 50 g grzybów suszonych (podgrzybków),
  • cebula,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 150 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 300 g boczku wędzonego*
Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić.
Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić (wywaru z grzybów nie wylewać) i pokroić w paseczki.
Cebulę drobno posiekać, poddusić na 2 łyżkach masła, dodając szczyptę soli i cukru.
Następnie dodać grzyby i razem chwilę dusić.
Do kaszy dodać grzyby z cebulą, śmietanę, wywar z grzybów (powinno go być 200 ml) i roztopione masło.
Jeżeli zdecydowaliśmy się na wersję z mięsem, boczek pokroić w słupki i podsmażyć. Dodać do kaszy.
Kaszę z dodatkami dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.


*to w wersji mięsnej ;)




2 komentarze:

  1. Kasza palona czy biała. Jaką Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kasza gryczana palona :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń