niedziela, 17 grudnia 2017

Piernik żydowski



Przepis na piernik żydowski pochodzi z książki „Torty i ciasta domowe” Marii Wiśniewskiej, z lat trzydziestych XX wieku.
Przepis bardzo prosty, ciasto nie wymagające leżakowania. W przepisie nie podano z jakiej mąki upiec ciasto, ja użyłam mąki żytniej razowej. Zamiast potażu występującego w oryginalnym przepisie dodałam sodę.

  • 3 jajka,
  • 40 ml rumu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego,
  • 700 ml mąki żytniej razowej,
  • 1,5 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (goździki, pieprz, cynamon, kardamon, anyż, imbir)
Sodę rozpuścić w rumie.
Jajka ubić, dodać rum z sodą, miód i dalej ubijać.
Następnie dodać mąkę i ucierać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja wysypuję mielonym piernikiem).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na chwilę, aby przestygła, a następnie wyjąć z formy.





1 komentarz:

  1. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to
    be on the internet the simplest thing to be aware of.
    I say to you, I certainly get annoyed while people consider
    worries that they plainly don't know about.
    You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a
    signal. Will likely be back to get more. Thanks

    OdpowiedzUsuń