czwartek, 14 grudnia 2017

Tort z suszonych moreli



Tort z suszonych moreli powstał na bazie przepisu tort ze śliwek. Skoro mogą być śliwki, to dlaczego by nie morele....
  • ciasto:
  • 190 g moreli suszonych,
  • 110 g płatków migdałowych,
  • 3 zmielone torebki kardamonu,
  • skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 50 ml cukru,
  • 4 białka
  • lukier pomarańczowy:
  • 200 g cukru,
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
  • sok z pomarańczy
Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić.
Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty syrop. Wrzucić migdały, zamieszać, dodać morele i przyprawy. Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn, masa zacznie robić się sucha.
Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
Ubić białka ze szczyptą soli, wymieszać z zimną masą morelową.
Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny.


Tort polukrować lukrem pomarańczowym.
Lukier pomarańczowy: cukier przesiać do miski, dodać skórkę pomarańczową i ucierać dodając sok z pomarańczy. Sok dolewamy powoli, uważając aby nie wlać za dużo. Jeżeli wlejemy soku za dużo lukier będzie zbyt rzadki i trzeba będzie dosypać cukru.
Polać lukrem ciasto.


zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz