czwartek, 22 lutego 2018

Barszcz grzybowy



Barszcz grzybowyzupa grzybowa na kwasie chlebowym. 


  • 1 pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 duża cebula,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • 60 g grzybów suszonych,
  • 1,5 l kwasu chlebowego,
  • 3 – 4 ziemniaki (typu A -sałatkowe),

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka razem z przyprawami. Zalać 1 litrem zimnej wody. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić zalać nimi grzyby i gotować, aż będą miękkie.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, nie rozgotować!
Ugotowane grzyby pokroić nie za drobno, dodać do nich ugotowane kartofle wraz z wodą, w której się gotowały. Wlać wywar z gotowania grzybów, wlać kwas chlebowy. Doprawić do smaku solą
Gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut.



zastawa z 

4 komentarze: