piątek, 9 lutego 2018

Pianka mango – ptasie mleczko o smaku mango




Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Pianka z mangoptasie mleczko o smaku mango.
Pulpę mango można kupić gotową w puszce. Jednak należy zwrócić uwagę na ilość cukru, im mniej tym lepiej.
Ponieważ w pulpie/przecierze jest cukier, nie trzeba już go dodawać, no chyba że ktoś lubi bardziej słodkie desery.

Ja wyłożyłam dno formy herbatnikami, można ten etap pominąć.

  • 600 ml przecieru z mango,
  • 20 g żelatyny,
  • 400 ml mleka skondensowanego,
  • herbatniki maślane

Pulpę wlać do garnka, zagotować, rozpuścić w niej żelatynę (do miseczki włożyć żelatynę, wlać trochę gorącego przecieru, zamieszać, następnie wlać więcej pulpy, wymieszać i przelać do garnka, wymieszać). Przelać do dużej!!! (masa zwiększa objętość) miski i zacząć ubijać wlewając powoli mleko. Ubijać aż do wystudzenia jej.
Formę wyłożyć folią spożywczą.
Dno formy można wyłożyć herbatnikami.
Wyłożyć masę do formy.
Odstawić do zastygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz