poniedziałek, 22 lipca 2013

Naleśniki kokosowe z mąki ryżowej



  • 500 gram mąki ryżowej,
  • 500 ml mleka kokosowego,
  • 300 ml wody gazowanej,
  • 4 jajka,
  • 100 gram stopionego masła,
  • sól,
  • olej do smażenia 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki.
Na rozgrzaną patelnię do naleśników wlewać ½ łyżeczki oleju, wlewać ciasto i lekko potrząsnąć patelnią tak, aby ciasto się lekko zmarszczyło. Gdy z jednej strony się lekko zrumienią odwrócić naleśniki na drugą stronę.
Ja podałam z kremem owocowym z serka mascarpone.

2 komentarze:

  1. naleśniki wyglądają wprost idealnie,moje ulubione takie delikatne i cienkie *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą wspaniale smakować.Może kiedyś uda mi się spróbować!!! Cieplutko pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń