środa, 24 lipca 2013

Pierogi z żołędzi z kaszą i warzywami




    Ciasto:
    200 gram mąki pszennej,
    100 gram mąki z żołędzi,
    1 żółtko,
    3 łyżki oleju,
    sól,
    200 - 250 ml gorącej wody,
    Obie mąki wymieszać, dodać żółtko, sól i wymieszać. Następnie wlać 200 ml gorącej wody, dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Odstawić na 20 minut aby odpoczęło.
    Farsz:
    • 1 cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 200 ml kaszy gryczanej nie palonej,
    • 4 łyżki oleju rzepakowego,
    • sól,
    • cukier,
    • gałązka tymianku,
    • 1/3 pęczka natki pietruszki,
    • pieprz młotkowany z kolendrą
    • 100 gram ugotowanej al dente zielonej fasolki szparagowej,
    • 100 gram ugotowanego al dente i obranego bobu,
    • sól do gotowania pierogów,
    • olej rzepakowy do gotowania i smażenia
    Cebulę i czosnek posiekać. Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wlać olej, wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli i cukru, poddusić, dodać czosnek, zamieszać i dusić jeszcze chwilę. Dodać opłukaną i lekko osuszoną kaszę - kasza ma być bez wody, tymianek i smażyć około 2 minut. Następnie wlać 260 ml gorącej wody, przykryć i gotować pod przykryciem na sporym ogniu aż kasza wchłonie wodę, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut.
    Do ugotowanej kaszy dodać bób, fasolkę pokrojoną w kawałki o długości około 1,5 cm oraz posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą.
    Ciasto niezbyt cienko wałkować. Wycinać kwadraty o boku 8 -9 cm. Na środek kwadratu nakładać farsz, zlepiać boki w trójkąty i widelcem dociskać zlepienie.
    Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i na chwilę odkładać aby „ochłonęły”. Podsmażyć na oleju z obu stron.

    zastawa z

    5 komentarzy:

    1. a skąd mąkę z żołędzi wzięłaś? Nigdy nie spotkałam! A bób cały dajesz? Czy rozdrabniasz?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. bób cały. A kupiłam na targach Regionalia, ale można kupić w sklepie internetowym - trzeba kliknąć na mąkę z żołędzi w spisie produktów i tam jest link :)

        Usuń
    2. pyszne bardzo lubię pierogi:)

      OdpowiedzUsuń