czwartek, 31 października 2013

Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych



  • 3 nogi gęsi,
  • 3-4 owoce jałowca,
  • pieprz młotkowany,
  • sól,
  • tłuszcz z gęsi – około kilograma,
  • 400 g mieszanki owoców suszonych -  śliwki, morele, jabłka,
  • 600 ml czerwonego wytrawnego wina,
Nogi gęsi natrzeć przyprawami, odstawić na co najmniej godzinę.
Tłuszcz stopić z łyżką wody, włożyć do niego udka i gotować na małym ogniu aż będą miękkie – około 3 godzin. Tłuszczu ma być dużo, mięso ma być nim przykryte, ma się gotować w tłuszczu.
Suszone owoce włożyć do garnka, wlać 500 ml czerwonego wina i gotować około 40 minut na małym ogniu, aż owoce zmiękną.
Ugotowane udka, „obrać” z kości, włożyć do owoców, wlać pozostałe wino i zagotować, doprawić solą. Podawać na przykład z kluskami kładzionymi.

3 komentarze: