Leczo, a może lepiej gulasz paprykowy… ot, takie szybkie bezmięsne danie z sezonowych jesiennych warzyw. Ilości warzyw podaję tylko orientacyjnie, taki ogólny „zarys” dania, gdyż każdy może zrobić go według własnego uznania. To znaczy, dodać więcej jednego warzywa, a mniej innego w zależności co lubi, lub co ma pod ręką. Ważne jest, aby warzyw nie rozgotować.
- 2 cebule,
 - 2 ząbki czosnku,
 - kawałek ostrej papryczki,
 - 4 średnie papryki,
 - 4 ogórki kiszone,
 - 3 nieduże cukinie,
 - 5 średnich pomidorów,
 - 1 winne jabłko,
 - 50 ml białego wytrawnego wina,
 - sól,
 - pieprz z kolendrą,
 - szczypta cukru,
 - oliwa
 
Cebule,
ogórki i cukinie pokroić w półplasterki. Czosnek i ostrą papryczkę drobno pokroić.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Jabłko obrać i
pokroić w drobną kostkę.
Na
patelni rozgrzać oliwę, udusić cebulę dodając czosnek i ostrą papryczkę. Cebulę
przełożyć do garnka. Następnie kolejno smażyć cukinię, paprykę, ogórki kiszone (
mamy je lekko podsmażyć a nie udusić) i przekładać do garnka. Następnie podsmażyć
pomidory i jabłka.
Do
warzyw wlać wino, dodać przyprawy i zagotować, gotować około 3-5 minut. Ja nie
męczę warzyw, mają być konkretne.  
zastawa z

uwielbiam leczo ;) ! pycha !
OdpowiedzUsuńi to wszelkie odmiany :)
UsuńMogę codziennie jeść:)
OdpowiedzUsuńmy też, i dużo roboty przy tym nie ma. Szybko, sprawnie i mam nadzieję, że smacznie :)
Usuń