wtorek, 15 maja 2018

Konfitura z kwiatów akacji – robinii akacjowej



Konfitura z kwiatów akacji, a tak naprawdę z kwiatów robinii akacjowej. Robinia akacjowa mylnie nazywana jest akacją.
Na przygotowanie konfitury niestety należy poświęcić dużo czasu, ponieważ przygotowuje się ją z płatków kwiatów.


Należy użyć same płatki, bez pręcików.

  • 250 g płatków,
  • 200 g kwiatów bez łodyżek,
  • 1400 ml przegotowanej, ostudzonej wody,
  • 500 g cukru żelującego 3:1,

Kwiaty zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
200 g płatków zasypać cukrem i odstawić na 4 – 5 godzin.
Płatki przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą w której moczyły się kwiaty. Kwiaty odcisnąć, aby odzyskać jak najwięcej płynu.
Zagotować, wrzucić pozostałe 50 g płatków, gotować 3-4 minuty od zagotowania.
Przełożyć konfiturę do wyparzonych słoiczków.
Słoiki zakręcać i odstawiać do ostygnięcia, dnem do góry.



7 komentarzy:

  1. Lubię takie nietypowe smaki. Akacja rośnie koło mnie, więc muszę sprawdzić ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy koniecznie trzeba oddzielać płatki od zielonej części?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dodaje się soku z cytryny, jabłek. Jaki smak ma ten dżem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a mam pytanko ile musialabym dać jeśli chciałabym użyć pektyny ?
    Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń