sobota, 5 maja 2018

Kwiaty sosny w karmelu




Na kwiatostan sosny sezon niestety jest bardzo krótki. Zbierając pędy, pamiętajmy aby nie wchodzić w szkodę – najlepiej zbierać na swojej lub zaprzyjaźnionej działce, na której rosną sosny.

  • męskie kwiatostany sosny,
  • 150 ml cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • łyżeczka masła,
  • szczypta soli

W głębokiej patelni lub garnku (z grubym dnem) rozpuścić cukier z wodą. 


Gotować na niezbyt dużym ogniu, dopóki cukier nie stanie się płynny i nabierze bursztynowej barwy.
Zdjąć z ognia, dodać masło i sól.
Dokładnie wymieszać.


Wrzucić kwiaty sosny, dokładnie obtoczyć je w karmelu. Kwiaty po wrzuceniu bedą się smażyły w karmelu (karmel jest bardzo gorący). 
Podczas smażenia będzie unosił się piękny aromat sosny 😊  



Wyjmować kwiaty i układać na papierze do pieczenia.
Warto spróbować tego przysmaku :)


 deska od deski deseczki TM



2 komentarze:

  1. Ciekawe, wręcz intrygujące! Z sosną miałam do czynienia tylko 2 razy - robiąc syrop i będąc na "leśnej" kolacji w restauracji.

    OdpowiedzUsuń