środa, 30 maja 2018

Łatwe ciasto z rabarbarem


Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem. Zawsze się udaje. Ja dodałam rozmaryn, oczywiście można pominąć ten składnik.

  • 1 kg rabarbaru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 100 g cukru,
  • 350 g cukru pudru,
  • 240 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Rabarbar obrać, pokroić w ukośne niezbyt grube (około 0,5 cm) plasterki, wymieszać ze 100 g cukru.
Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Jajka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać.
Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.


Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar.
Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem.
Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy. Wstawić do piekranika nagrzanego do 160 stopni na 70 – 80 minut.


Po wyjęciu odstawić ciasto na chwilę, po czym wyjąć z formy i odwrócić do góry spodem.


Można posypać cukrem pudrem.


patera z 










4 komentarze: