środa, 23 maja 2018

Zrazy wieprzowe z sosną



  • 4 kotlety wieprzowe z szynki lub łopatki,
  • 20 g pędów sosny obranych z igieł,
  • 2 owoce jałowca,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 2 owoce ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • sól,
  • 50 ml miodu pitnego trójniaka,
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie gęsi),
  • 2 łyżki zimnego masła,

Kotlety zbić tłuczkiem, oprószyć mąką.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Zdjąć mięso z patelni, zlać tłuszcz.
Mięso ułożyć na patelni, dodać przyprawy i pędy sosny, wlać 300 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec duszenia wlać miód. Dusić jeszcze z 5 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe mięso wyłożyć na talerz, do sosu dodać masło. Mieszać, gdy się roztopi, zdjąć sos z ognia.


zastawa z 




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa tematyka tego bloga. Lubię tego typu stronki. Jestem pod wrażeniem. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń