poniedziałek, 3 grudnia 2018

Piernik z makiem



Piernik z makiem, ale chyba bardziej miodownik z makiem. Miodownik, ponieważ przypraw piernikowych jest tu bardzo mało. Tylko cynamon, ale nie próbujmy dodać innych. Tu jest mak, który musi pozostać wyczuwalny.
Przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować, z 1930 roku.

  • 250 ml miodu (wielokwiatowy),
  • 60 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 10 g sody,
  • 250 ml maku,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1 łyżeczka od kawy cynamonu,

Miód wlać do garnka, dodać 60 g cukru i zrumienić, wlać wodę i odstawić do ostudzenia.
Przestudzony płyn wlewać do mąki i zarabiać ciasto.
Dodać cukier puder, rozbełtane żółtka, cynamon, skórkę z cytryny i ubite na sztywną pianę białka.
Wyrobić ciasto.
Na końcu dodać mak i sodę.
Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie.


Przełożyć ciasto do formy (u mnie 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem.
Odstawić na kilka godzin, lub do następnego dnia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 -170 stopni i piec około 50 minut.





2 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że zawsze miałam pewne obawy co do pieczenia piernika, dlatego nigdy go nie piekłam. W tym roku w końcu muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie :) to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, a przy tym pyszne i może dłużej poleżeć.

      Usuń