piątek, 11 czerwca 2021

Placek ze szparagami

 


Placek ze szparagami, placek z zielonymi szparagami.
  • 300 g zielonych szparagów,
  • 2 całe dymki,
  • 100 ml mleka,
  • 60 ml oleju,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • olej słonecznikowy lub oliwa,
    
Szparagom odłamać końcówki, pokroić je w cienkie plasterki.
Dymkę pokroić w cienkie plasterki.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć dymkę, dodać szparagi, razem przesmażyć. Smażyć mieszając, aż szparagi zmiękną.
Jajka wymieszać z olejem i mlekiem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem, dodać szparagi z dymką i ser.
Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch można udekorować zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi lub kwiatami cukinii.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 35 – 40 minut.
Można jeść na ciepło lub na zimno.

talerz z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz