
Placek ze szparagami, placek z zielonymi szparagami.
	- 300 g zielonych szparagów, 
- 2 całe dymki, 
- 100 ml mleka, 
- 60 ml oleju, 
- 3 jajka, 
- 180 g mąki pszennej, 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1/2 szklanki startego sera cheddar, 
- gałka muszkatołowa, 
- sól, 
- świeżo mielony pieprz, 
- olej słonecznikowy lub oliwa,
 
Szparagom odłamać końcówki, pokroić je w cienkie plasterki.
Dymkę pokroić w cienkie plasterki.
Na 2 łyżkach oleju podsmażyć dymkę, dodać szparagi, razem przesmażyć. Smażyć mieszając, aż szparagi zmiękną.
Jajka wymieszać z olejem i mlekiem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem, dodać szparagi z dymką i ser.
Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Przełożyć do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch można udekorować zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi lub kwiatami cukinii.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 35 – 40 minut.
Można jeść na ciepło lub na zimno.
talerz z 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz