piątek, 4 czerwca 2021

Roladki schabowe ze szpinakiem


Roladki wieprzowe, schabowe ze szpinakiem i serem mozzarellą, panierowane, smażone.



  • 4 kotlety schabowe,

  • 250 -300 g oczyszczonych liści szpinaku,

  • 1 łyżka masła do szpinaku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • gałka muszkatołowa świeżo mielona,

  • pieprz świeżo mielony,

  • sól,

  • 100 g wiórków mozzarelli,

  • 2 jajka,

  • mąka do oprószenia mięsa,

  • bułka tarta,

  • masło klarowane do smażenia,



Liście szpinaku umyć, osuszyć.

Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Oprószyć solą. Chwilę dusić mieszając. Odstawić do ostudzenia.

Kotlety roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. 



Na kotlecie ułożyć trochę szpinaku, posypać go mozzarellą.

Zwinąć roladkę.
Jajka rozmącić w głębokim talerzu. 
Bułkę tartą wysypać na duży talerz. 
Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. 
Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć roladki na mniej więcej ½ godziny. 
Smażyć na klarowanym maśle, na rumiano ze wszystkich stron.



Obsmażone roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.



talerz z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz