piątek, 26 stycznia 2024

Daktyle nadziewane

 


Daktyle nadziewane przygotowałam z połączenia dwóch przepisów. Przepisów z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.

Zamiast nadzieniem z orzechów laskowymi, wypełniłam je nadzieniem z migdałów.

Nadziewane daktyle są pyszną, ale bardzo słodką przekąską.



Nadzienie: utrzeć migdały z cukrem, wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać śmietanę do pożądanej gęstości.

Można dodać 1 – 2 łyżki rumu zamiast śmietany.

Daktyle ponacinać, delikatnie wyjąć pestki.

Na miejsce pestek włożyć nadzienie migdałowe.

Schłodzić.



  • 25 – 30 grubych mięsistych daktyli,

  • 250 g mielonych migdałów,

  • 250 g cukru pudru,

  • sok z 1 cytryny,

  • kilka łyżek śmietany 30%,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz