Daktyle nadziewane przygotowałam z połączenia dwóch przepisów. Przepisów z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
Zamiast nadzieniem z orzechów laskowymi, wypełniłam je nadzieniem z migdałów.
Nadziewane daktyle są pyszną, ale bardzo słodką przekąską.
Nadzienie: utrzeć migdały z cukrem, wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać śmietanę do pożądanej gęstości.
Można dodać 1 – 2 łyżki rumu zamiast śmietany.
Daktyle ponacinać, delikatnie wyjąć pestki.
Na miejsce pestek włożyć nadzienie migdałowe.
Schłodzić.
25 – 30 grubych mięsistych daktyli,
250 g mielonych migdałów,
250 g cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
kilka łyżek śmietany 30%,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz