poniedziałek, 14 maja 2012

Ciasto bananowe z czekoladą




Ciasto:
  • 300 gram mąki,
  • 110 gram masła,
  • 100 gram cukru-pudru,
  • 10 gram cukru waniliowego,
  • 2 jajka.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera, szybko wymieszać. Ciasto wyjąć uformować z niego kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę.
Nadzienie:
  • 6 bananów,
  • 75 gram masła,
  • 80 gram cukru,
  • 5 limonek,
  • 70 gram gorzkiej czekolady,
  • 50 ml brendy.
Na patelnię wsypać cukier, rozpuścić go, lekko skarmelizować, dodać masło i banany pokrojone w grube plastry, dokładnie wymieszać tak, aby banany były oblepione karmelem. Wlać sok z limonek, brendy. Chwilę poddusić – tak, aby odparował alkohol. Banany wyjąć na talerz a sos odparować – powinien być taki jak gęsta śmietana. Czekoladę posiekać.

Kruszonka:
  • 100 gram mąki,
  • 50 gram cukru,
  • 50 gram masła,
Mąkę, cukier i masło zagnieść i pokruszyć.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim formę do tarty ( formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasto powinno być lekko podpieczone.
Na podpieczony spód wyłożyć banany, posypać czekoladą i polać sosem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.


Do ciasta bananowego z czekoladą Joasi polecam likiery owocowe, ja delektowałam się „Pêche rouge” znad Moseli. www.wajos.com

Likier łączy w sobie oryginalny smak brzoskwini i wywarzoną słodycz, która doskonale będzie się komponować z poezją czekolady i brendy. Doskonała soczystość likieru będzie zaznaczać kruchości i delikatności ciasta. Jeżeli ktoś ma ochotę na chwileczkę zapomnienia to warto pokusić się o dobry likier do ciasta Joasi:) 


Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Przy dobieraniu win, trunków do deserów proszę kierować się zasadą: Wino, trunek musi być nieco słodszy od deseru.




3 komentarze:

  1. Asiu- brzmi to strasznie słodko:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. dlatego tyle soku z limonki i gorzka czekolada, naprawdę nie jest słodkie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. banany w cieście? hmmmm, chyba nie jestem miłośniczką bananów na ciepło, ale za to likier bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń