Chłodnik na upalne dni - lody botwinkowe.
Botwinkę
oczyścić, umyć, zmiksować. Koper umyć,
zmiksować. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować.
Dodać sok z cytryny, sól i odrobinę pieprzu. Następnie przetrzeć przez sito,
schłodzić. Zmiksować z lodami śmietankowymi, można podawać od razu albo jeszcze
trochę zmrozić.
- 3 pęczki botwinki,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- lody śmietankowe (nie waniliowe).
Ale czad. Nie wyobrażam sobie tego smaku ;) Bardziej słony, słodki, kwaśny czy pikantny?
OdpowiedzUsuńzależy jak słodkie mamy lody i ile damy cytryny - ogólnie słodko kwaśny :)
UsuńJa też jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńnazwałabym słodko - kwaśny....
OdpowiedzUsuńTe lody muszą mieć niesamowity smak.Musze spróbować.
Usuńno Kochana szalejesz :)
OdpowiedzUsuń:))
OdpowiedzUsuńPyszne. Ale fakt, że kombinacja zaskakująca!!:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam, ale zawsze chciałam :) muszą być pyszne, przynajmniej na takie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Monika