wtorek, 15 maja 2012

Botwinkowe lody


Chłodnik na upalne dni - lody botwinkowe.

Botwinkę oczyścić, umyć, zmiksować.  Koper umyć, zmiksować. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować. Dodać sok z cytryny, sól i odrobinę pieprzu. Następnie przetrzeć przez sito, schłodzić. Zmiksować z lodami śmietankowymi, można podawać od razu albo jeszcze trochę zmrozić.

  • 3 pęczki botwinki,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • lody śmietankowe (nie waniliowe).

8 komentarzy:

  1. Ale czad. Nie wyobrażam sobie tego smaku ;) Bardziej słony, słodki, kwaśny czy pikantny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy jak słodkie mamy lody i ile damy cytryny - ogólnie słodko kwaśny :)

      Usuń
  2. Ja też jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. nazwałabym słodko - kwaśny....

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne. Ale fakt, że kombinacja zaskakująca!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie próbowałam, ale zawsze chciałam :) muszą być pyszne, przynajmniej na takie wyglądają :)
    pozdrawiam!
    Monika

    OdpowiedzUsuń