czwartek, 10 maja 2012

Omlet ze szparagami




  • dwa jajka,
  • dwie płaskie łyżki mąki,
  • sól, cukier,
  • 30 dkg szparagów zielonych,
  • pomidor,
  • dymka,
  • masło klarowane.
Szparagi umyć, w razie potrzeby obrać, odłamać końcówki.
Ugotować al dente w osolonej i osłodzonej wodzie.
Odciąć górną część szparagów ( około 3-4 cm), resztę pokroić dowolnie.
Jajka ubić, dodać szczyptę soli, wymieszać z dwiema łyżkami mąki.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Ułożyć na maśle łebki szparagów, na to wylać ubite jajka i wyłożyć na nie resztę szparagów.  Gdy spód omletu zetnie się odwrócić go podkładając pod spód masło.
Gotowy omlet ułożyć na talerzu, podawać z pomidorem z dymką.


Do omletu ze szparagów Joasi polecam: Le Colline dei Filari, IGT Rosato Delle Genezie 2011, Włochy, Dostępne w Makro C&C, cena około 18 zł.
Jak na różowe wino przystało, czaruje od samego początku pięknym łososiowym kolorem. Na nosie dominują nuty kwiatów Piwoni z delikatną nutą truskawek w tle. Na podniebieniu orzeźwiające z przyjemną kwasowością, która doskonale komponuje się z pomidorami i ujawnia doskonałą owocowość wina. Szybko smacznie i przyjemnie:)
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Proszę pamiętać, że wino różowe produkuje się z czerwonych odmian winogron (błędne przekonanie, że wino powstaje z różowych winogron).
Kolor różowy wina jest uzyskiwany z czerwonych skórek winogron, przez krótką macerację skórek z moszczem.
Wina różowe powinno się pić jak najmłodsze. Nie lubią długo czekać, na swój czas:)

1 komentarz:

  1. Też mam w planie zrobić tego typu omlet ze szparagami.

    OdpowiedzUsuń