czwartek, 17 maja 2012

Piernikowo rabarbarowa tarta i wino bezalkoholowe




Sezon grillowy w pełni. Do nieśmiertelnej karkówki z grilla każdy chętnie pije piwo lub coraz częściej wino.
 I co zrobić jak do domu wraca się wieczorem samochodem czy jest się karmiącą matką? I tu można polecić wino bezalkoholowe. Nie jakieś soczki stylizowane na wino, ale prawdziwe wino, które zostało pozbawione procentów, czyli poddano je dealkoholizacji.  Wino bezalkoholowe powstaje tak jak każde inne. Najpierw dochodzi do fermentacji świeżych winogron lub moszczu - świeżo wyciśniętego soku z winogron.  Przechodzi cały proces powstawania wina, dopiero po zakończeniu tego procesu – winifikacji zostaje poddane dealkoholizcji. W 30 stopniach Celsjusza w procesie ekstrakcji próżniowej alkohol zostaje odparowany. Pozostaje tyko 0,5 % alkoholu. W winie pozostaje cały smak, aromat, barwa.
Wino takie jest świetną alternatywą dla osób, które z różnych powodów nie mogą pić wina: kierowców, matek karmiących, osób przyjmujących różne leki…….
Nie spodziewajmy się wielkiego wina są to raczej lekkie wina. Niektórzy mogą powiedzieć kompocik, ale czy aby jest tak naprawdę każdy musi ocenić sam.
Tarta piernikowa z rabarbarem


  • 20 dag startego piernika,
  • 7 dag masła w temperaturze pokojowej,
  • 1,5 kg rabarbaru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier, około 10 dag,
  • 3 białka,
  • 2/3 szklanki cukru.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier, dodać rabarbar, chwilę dusić (rabarbar musi puścić sok) dodajemy sok z cytryny.
Schłodzić. Piernik zmiksować w blenderze razem z cukrem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie docisnąć do dna formy.
Rabarbar wykładamy na sitko, odsączamy. Układamy na pierniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
3 białka i cukier ubijamy – powstanie nam coś pomiędzy pianą a lukrem.
Ubite białka układamy na podpieczonym cieście. Pieczemy około 12 minut. Białka muszą ładnie się zrumienić.
Podduszony rabarbar powinien być kwaskowy, ponieważ białka są słodkie. Jeżeli ktoś woli słodsze ciasta powinien dodać więcej cukru do rabarbaru.

Natureo Free Syrah od Miguela Torresa. Czerwone wytrawne, 2010. 0,5% alkoholu.Cena: około 37 zł. Dostępność: Makro C&C

Wino o pięknej intensywnej barwie rubinu. Nos w pierwszym spotkaniu, to delikatne nuty kory z drzewa wiśni z subtelnie intrygującymi dymnymi nutami. Na podniebieniu soczyste, z wyraźnym smakiem dojrzałych wiśni zakończone posmakiem czereśni. Pomimo deklaracji wytrawności, wino odbierane jest, jako słodkie. Doskonałe do ……ciasta piernikowego z rabarbarem.

Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


2 komentarze:

  1. można z piernika kupnego?? bo brzmi ciekawie:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dobry i sprawdzony piernik to pewnie tak

    OdpowiedzUsuń