poniedziałek, 28 maja 2012

Rolada z truskawkami


  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 6 łyżek mąki,
  • sól,
  • 500 gram mascarpone,
  • 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • likier miętowy,
  • truskawki.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku. Masę delikatnie wymieszać z mąką.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut.
Ściereczkę wysypać bułka tartą, wyłożyć na nią biszkopt, ciasno zwinąć i odłożyć do ostudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać mascarpone a następnie likier miętowy( mniej więcej 2 łyżki).
Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem. Na kremie układać wzdłuż, pokrojone w ćwiartki lub szóstki truskawki. Zwinąć ciasto w rulon.
Wierzch ciasta posmarować kremem i przybrać truskawkami.



Do rolady z truskawkami Joasi polecam wino: Alte Rocche Bianche. DOCG Moscato d’Asti. Dostępne w Makro, cena około 34 zł.
Wino o pięknym słomkowym kolorze. Nos wina to charakterystyczne aromaty świeżych owoców. Na podniebieniu słodkie, miękkie z delikatną struktur owoców winogron moscato. Niebezpiecznie pitliwe, nawet nie wiadomo, kiedy nie ma butelki, jak w przypadku znikającej rolady Joasi. W połączeniu z deserem wino tonuje swą słodycz, przez co staje się bardziej orzeźwiające i świeże. Owocowa słodycz doskonale idzie w parze z serkiem mascarpone. Po prostu niebo w ….:)
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S.  Klasyfikacja win włoskich:
DOCG - wino jakościowe o kontrolowanej i gwarantowanej nazwie pochodzenia (apelacja)
DOC - wino jakościowe o kontrolowanej nazwie pochodzenia (apelacja)
IGT - wino regionalne
VDT - vino da tavola (wino stołowe)

3 komentarze:

  1. Smakuje napewno tak samo super jak wygląda:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm Asiu... co za pyszności... mascarpone... truskawki... mięta i czekolada. Ideał

    OdpowiedzUsuń