niedziela, 13 maja 2012

Szparagi z jajkami po benedyktyńsku


  • Szparagi zielone – na porcję 2-3,
  • jajka – 1-2 na porcję,
  • plasterki szynki lub wędzonego łososia – 1 plasterek na porcję,
  • ocet jabłkowy,
  • sól,
  • cukier
Szparagi umyć, odłamać końcówki, ugotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie. Ja tylko je blanszuję.
Ugotować jajka w koszulkach W garnuszku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy. Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Gdy woda się gotuje, „zakręcić” ją łyżką. W powstały wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki. (Gdy wlewa się  jajko w wir, wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka.)
Gotować dwie minuty, ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz.
Szparagi zawijać w plaster szynki lub łososia, układać na talerzu. Na szparagach układać jajka.
Podawać z sosem holenderskim.
To chyba klasyka….

 
Do szparagów z jajkami po benedyktyńsku Joasi polecam dodatek w postaci: Le Colline Del Filari, IGT Venezie, Włochy, Bianco Frizzante.
Dostępne w Makro C&C, cena około 18 zł

Doskonałe połączenia, szparagów, szynki i jajka z radosnym winem z Wenecji.
Nos wina to bardzo delikatne i eleganckie nuty świeżych cytrusów, soczystej gruszki i odrobina trawiastości na końcu. Na podniebieniu, pierwsze spotkanie to „radość o poranku”:), bardzo czyste, eleganckie. Dobrze ułożone: atak, rozwinięcie i finisz wina klasyczny, książkowy – celujący.
Z potrawą, bąbelki wina bardzo dobrze idą w parze z jajkiem a charakter szparagów doskonale wydobywa subtelną słodycz wina. Doskonała para na miłą wiosenną ucztę:)
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz





P.S. Wino majowe - tak nazywano w minionych czasach – aż do początków XX stulecia – wina butelkowane wiosną lub utaczane z beczek w tym czasie. Były lekkie, półwytrawne lub słodkie, na ogół białe lub różowe

2 komentarze:

  1. z tego co widze większość przepisów ze szparagami co się pojawiają, przedstawiaja szparagi nie obrane.
    Jak to z tym jest, ktore lepiej smakuja i czy takie maszynki maja sens?
    https://www.ranohome.pl/obierak-do-szparagow-mechaniczny-p-3604.html
    Przerzucam się na weg:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tego typu gadżety są bez sensu, więcej zamieszania, zajętego miejsca niż pomocy...no chyba że ktoś musi codziennie obrać tony szparagów...no i ta zabójcza cena... A co do obierania, zielonych nie trzeba obierać, no chyba że są nie pierwszej świeżości, natomiast białe szparagi obiera się zawsze.

      Usuń