wtorek, 22 maja 2012

szparagowe szaleństwo - torcik szparagowy



Ciasto naleśnikowe
  • 300 ml wywaru ze szparagów,
  • 150 gram mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 2 jajka.
Dzień wcześniej robiłam sałatkę z zielonych szparagów. Odłamane końcówki zostawiłam i użyłam do wywaru na naleśniki.
Do wrzącej osolonej i ocukrzonej wody wrzucić końcówki szparogów, gotować do miękkości, wyjąć i porządnie odcisnąć. Wywaru powinno być 300 ml – w razie potrzeby odparować lub uzupełnić wodą. Jajka ubijać dodając mąkę, wywar oraz mleko. Odstawić ciasto naleśnikowe na 30 minut.


nadzienie
  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 120 gram mąki pszennej,
  • 120 gram masła,
  • 2 jajka,
  • 300ml mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • gałka muszkatołowa,
  • szczypiorek lub kwiaty szczypiorku.
Szparagi umyć, obrać, odłamać końcówki. Odciąć łebki ( około 4 cm). Zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i łyżkę cukru. Wrzucić do niej obierki szparagów. Gotować około 15 minut. Obierki wyrzucić, a do wywaru włożyć łebki i zblanszować. Wyjąć. Następnie do wywaru wrzucić resztę szparagów. Gotować do miękkości. Gdy ostygną wyjąć je z wywaru, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć  z wywarem, doprawić solą, cukrem i startą gałką muszkatołową.
W garnku stopić masło, zmieszać z mąką, zasmażyć, rozprowadzić przecierem z białych szparagów i mlekiem. Żółtka utrzeć, dalej ubijając dolać trochę sosu, aby zahartować żółtka a następnie wlać je do reszty sosu ciągle mieszając, nie doprowadzając do gotowania. Powinien powstać sos o konsystencji gęstej śmietany.


Usmażyć naleśniki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, Na dnie ułożyć naleśnik, posmarować kremem, ułożyć kilka łebków szparagów, przykryć naleśnikiem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos ze szparagami, szparagi powinny być przykryte sosem.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Podawać posypane szczypiorkiem lub kwiatami szczypiorku.


Do torciku szparagowego Joasi polecam wino: Esmeralda ,D.O. Catalunia, Hiszpania. Ogólnie dostępne, cena około 39 zł
Wino o pięknej jasnej błyszczącej barwie. Bukiet to aromaty jabłek, brzoskwini z dominacją nut róży, jaśminu i owoców liczy. W ustach świeże, soczyste z dobrą ekstraktywnością i  przyjemną owocowością, którą zawdzięcza gewürztraminerowi, który w 15% buduje wino, pozostałe 85% to moscatel. Finał pozostawia przyjemne wspomnienie, pozwalające z przyjemnością wracać do niego nie jeden raz. Dzięki takiemu zestawieniu słodyczy i orzeźwiającej kwasowości będzie doskonale uzupełniać stonowane, aksamitne smaki torcika.


Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Gewürztraminera (pachnidło) – to szczep, który urzeka miłośników wina. Jest to bardzo dobra propozycja dla wszystkich, którzy chcą rozpocząć przygodę z białymi winami i winnymi aromatami.



2 komentarze: