poniedziałek, 6 sierpnia 2012

ciasto z serem i borówkami


  • 4 jajka,
  • 600 gram sera białego na sernik,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie ciasta filo,
  • ¾ kostki masła,
  • 200 gram borówek amerykańskich.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę, ubijając dodawać ser, następnie proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka wymieszać delikatnie z pianą z białek.
Masło stopić. Płat ciasta smarować masłem, kłaść na nim drugi płat również smarować masłem. Następnie smarować masą serową i posypać borówkami, zwijać wzdłuż dłuższego boku. Ciasto może być trudno zwinąć, jeżeli byłyby problemy proponuję zawijać w trzy warstwy ciasta zamiast w dwie. Z tej porcji powinniśmy otrzymać sześć takich rulonów. Układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wzdłuż jej ścianek spiralnie do środka.  Całość posmarować roztopionym masłem. Resztę płatów „drapujemy” na wierzchu. Smarujemy masłem. Przykrywamy pogniecionym i zmoczonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy papier i wstawiamy ciasto na jeszcze 15- 20 minut.


7 komentarzy:

  1. Lubię i ser i borówki. Musiało być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Do przygotowania w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najbardziej lubię te ciasta, które dość, że są pyszne to proste i szybkie w wykonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tym jak dobre jest połączenie sera i borówek niedawno się sama przekonałam :-)
    A Twoje ciacho bardzo mnie kusi, bo filo "chodzi" za mną już od jakiegoś czasu... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ciasto filo, jest to naprawdę fajny wynalazek :)

      Usuń
  5. Wygląda niesamowicie pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, jakie ciekawe! podoba mi się to pyszne nadzienie serowe ;]

    OdpowiedzUsuń