- ciasto:
- 200 g jagód,
- 3 jajka,
- 3 łyżki masła,
- ½ cytryny,
- 0,5 litra mleka,
- sól,
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego,
- 300-400 g mąki
- krem z mascarpone:
- 2 żółtka,
- 500 gram mascarpone,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- sok z ½ cytryny,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżki brandy
Ciasto:
jagody zmiksować, miksując dodać jajka, cukier, skórkę
cytrynową, sok z cytryny, roztopione masło, szczyptę soli.
Następnie mieszając dodać mleko i dodawać mąkę, aż do
uzyskania pożądanej gęstości – ciasto powinno mieć
konsystencję półpłynnej śmietany.
Ciasto
odstawić na 15 minut, aby odpoczęło a następnie smażyć
naleśniki.
Istne pyszności! Chciałabym spróbować...
OdpowiedzUsuńMmm, czekoladowe naleśniki z jagodami to niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Fantastyczne, pięknie podane naleśniki! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnaleśniczki w takim kolorze ,, pychotka ! musza smakować bosko !
OdpowiedzUsuńzapraszam www.prettystrawberries.blogspot.com
naleśniki wyglądają obłędnie:) do ulubionych i koniecznie muszę je wypróbować:)
OdpowiedzUsuńelegancka:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne i wiem co mówię bo jadłam dzisiaj takiego na śniadanie - cóż, ma się te układy :D zamówiłam wczoraj z dowozem i dostałam :) Joasiu, dziękuję jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńdzięki Iza :))
UsuńZrobiłam i wyszły przepyszne:) nawet luby zjadł :)
OdpowiedzUsuń:D polecam następne przepisy :)
UsuńJa bym zjadła oddzielnie naleśnika i następnie "rozmazane" jagody z serkem i całą resztą:)
OdpowiedzUsuń