czwartek, 30 sierpnia 2012

Kotlety z karkówki cielęcej


  • 1 kilogram karkówki cielęcej,
  • 4 cebule,
  • 4 duże lub 7-8 mniejszych ząbków czosnku,
  • garść świeżej szałwii,
  • 200 ml białego wina,
  • kolendra świeżo mielona,
  • sól,
  • cukier,
  • mieszanka ostrych przypraw,
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane.
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić na kotlety. Każdy kotlet stłuc, posolić, oprószyć mąką. Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety na złoty kolor  z obu stron. Przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić pokrojoną w pół plasterki cebulę, lekko posolić i pocukrzyć. Gdy zmięknie dodać czosnek i dalej dusić. Uduszoną cebule przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wino, 100 ml wody, chwilę podgrzać i dodać do mięsa. Dodać sól, pierz, kolendrę i dusić do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać trochę wody. Pod koniec duszenia dodać szałwię i jeszcze dusić około 5 minut.



Do kotletów z karkówki cielęcej Joasi polecam Ca’Ernesto Pinot Grigio 2011, DOC Trentino,Włochy. Dostępne w Makro C&C, cena około 22 zł.


Białe wytrawne wino o jasno-słomkowej barwie. Na nosie dominują eleganckie aromaty owoców cytrusowych. Na podniebieniu subtelne, apetyczne z lekko zarysowaną słodyczą na zakończeniu. To jedno z tych połączeń, gdzie brak konfliktu między smakami potrawy a winem.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Cielęcina to mięso, które w zależności od sposobu przygotowania lubi inne towarzystwo wina: smażona lub z rusztu - chianti, rioja, st.emilion lub arneis; eskalopki - pinot grigio, sauvignon blanc; w sosach - lekkie chardoanny, pinot gris, riesling, viognier, vouvray.

1 komentarz:

  1. Nie jestem specjalnie mięsożerna, ale te kotleciki wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń